Bilbesiktning – En Checklista 2023!

Övningsköra.se / Blogg / Bilbesiktning checklista

När din bil ska inspekteras kan det ibland kännas skrämmande. Men bilbesiktningar är av yttersta vikt och är nödvändig för att hålla dig säker på vägarna. Därför är det viktigt att veta vad bilbesiktningar bör innehålla och vad som måste kontrolleras vid en bilbesiktning.

I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom en standard checklist för bilbesiktningar som varje bilägare bör ha. Vi kommer att ta upp följande:

  • Utvändig bilinspektion
  • Inre bilbesiktning
  • Inspektion av bilen under huven
  • Inspektion av däck, bromsar och fjädring

Utvändig bilbesiktning

Den första delen av en bilbesiktning är att kontrollera det yttre. Detta innebär att man tittar på karossen för att se om den har skadats eller korroderats på grund av rost. Det är också viktigt att kontrollera om bilens fönster, lampor och speglar är spruckna eller skadade. Bilens lackering bör också kontrolleras för tecken på blekning, flisor eller andra brister.

bilbesiktning

Inre bilbesiktning

Det är viktigt att kontrollera bilens interiör som en del av en bilbesiktning. Detta det ingår att titta på bilens klädsel, mattor och instrumentbräda för att se om det finns några skador. Det är också viktigt att kontrollera att all elektronik fungerar som den ska, t.ex. elektriska fönster, lås och ljudsystem.

Inspektion av bilen under huven

När man undersöker bilens underhuvuden är det viktigt att leta efter tecken på vätskeläckage eller eventuella andra potentiella problem. Det är också viktigt att kontrollera bilens vätskenivåer och se till att alla slangar är i gott skick.

Däck, bromsar och fjädring

Under en bilinspektion är det viktigt att kontrollera om bilens däck är slitna. Bilens bromsar bör också inspekteras noggrant för att se om de behöver som ska ersättas. Slutligen bör bilens fjädring också ses över för att se till att den är i gott skick och att den klarar bilens vikt.

Slutsats

Bilbesiktningar är en viktig del av bilens underhåll och säkerhet, detta är även något som nämns i teorin för dig som övningskör. Genom att använda den här checklistan för bilbesiktning kan du se till att din bil fungerar smidigt och säkert. Så glöm inte att kontrollera bilens exteriör, interiör, under motorhuven, däck, bromsar och fjädring med hjälp från experter! Genom att följa denna checklista för bilinspektion kan du se till att din bil fungerar på bästa sätt.